Primátori K8 rokovali najmä o otázkach finacovania a reformy samospráv

19.07.2013 Košice

Košice 19. júla (TASR) – Financovanie samospráv, možnosti samospráv v novom programovom období 2014 až 2020 či otázky čerpania eurofondov v krajských mestách SR boli témy, ktorými sa dnes zaoberalo zasadnutie združenia krajských miest K8 v Košiciach. Ako povedal primátor hosťujúceho mesta Richard Raši, v Košiciach sa toto stretnutie uskutočnilo preto, že v prvom polroku 2013 boli predsedajúcim mestom združenia. „Po nás preberá štafetu Trnava,“ povedal Raši na krátkom brífingu.

Primátori krajských miest sa zaoberali aj témou reformy verejnej správy, integrovanej dopravy a prepájania krajských miest s okolím a tiež legislatívnymi návrhmi, najmä pripravovaným stavebným zákonom.

Primátor Nitry a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč pripomenul, že spolu s kolegami sa zhodli na tom, že financovanie miest a obcí je veľmi dôležitou súčasťou okruhu verejných financií. „Mestá boli donútené dlhodobo šetriť, a preto nie je rovnaké pre všetkých prijať opatrenia, ktoré sú obsiahnuté v memorande podpísanom s vládou SR,“ povedal Dvonč. Zdôraznil, že výsledky za ostatný rok boli priaznivé a rozpočty sú podobne nastavené aj v roku 2013. „Momentálne však vážne rokujeme s ministerstvom financií na tému, ako naplniť ciele memoranda, pretože štát okrem šetrenia nám pridal výsledky hospodárenia za rok a rozdiel v pohľadávkach a záväzkoch,“ doplnil Dvonč. Pripomenul, že ďalší problém, ktorý musí samospráva riešiť, je dohoda s vládou SR, akým spôsobom sa bude nakladať s ušetrenými financiami na konci roka.

Dôležité podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika bude programové obdobie 2014 až 2020. „Ocenili sme, že v návrhu programovej dohody je samostatná časť, ktorá sa týka miest. Päť percent z alokácie, ktorá je určená na regionálny rozvoj, by malo pripadnúť mestám,“ povedal Ftáčnik. Spresnil, že je to zhruba 350 miliónov eur, ktoré, ak by sa nasmerovali na krajské mestá, znamenali by veľké rozvojové možnosti. „V budúcnosti bude uplatňovaný integrovaný prístup, keď sa nebudú predkladať programy rozvoja na jednotlivé ministerstvá, ale bude sa riešiť komplexný rozvoj územia, regiónu,“ doplnil Ftáčnik s tým, že dôležitá v tomto bode bude spolupráca s vyššími územnými celkami.

Primátori krajských miest vysoko ocenili aj súčasnú podobu Košíc. „Košice sú dnes absolútna slovenská metropola. Dokonca odporúčam Slovákom zo západného Slovenka vycestovať na východ republiky. Uvidia mesto, ktoré je dnes mestom európskeho formátu. Slovensko nemá len pekné hlavné mesto, ale má aj skvelú východoslovenskú metropolu,“ vyhlásil primátor Trenčína Richard Rybníček.
 

Vyberte región